Herstel de natuurlijke balans tussen lichaam en geest via yoga

Sinds de filosoof Descartes een onderscheid aanbracht tussen lichaam en geest, zijn er verschillende benaderingen ontstaan die de mens helpen om hier mee om te gaan. Het grappige is dat er in het verre oosten bijvoorbeeld helemaal geen onderscheid bestaat tussen lichaam en geest. Wij maken er in het westen vaak gebruik van om dingen te duiden, maar zonder een filosoof als Descartes, waren we misschien nooit tot een dergelijk onderscheid gekomen. Ook het individu dat zo belangrijk is in het westen samen met het ego en het eigen karakter, is iets dat in het oosten niet of nauwelijks bestaat. Er zijn soms niet eens woorden voor. Dat laat zien dat de manier waarop we naar de wereld kijken heel erg wordt beïnvloedt door de cultuur waarin we leven en de geschiedenis van die cultuur. In het westen wordt de hele cultuur en ons waardenstelsel bijvoorbeeld gedomineerd door de Christelijke tradities. Hoewel mensen steeds minder naar de kerk gaan en allang niet meer zo strikt in het christendom geloven, worden de levens van vele westerlingen onbewust nog steeds beïnvloedt door de ethiek en de waarden die voortkomen uit het christendom. De tweeddeling tussen lichaam en geest heeft hier ook mee te maken aangezien het christendom immers een onsterfelijke ziel heeft gecreëerd dat huist in een sterfelijk lichaam. De consequentie daarvan was dat men vooral waarde toekende aan de ziel en het lichaam inferieur achtte. Het lichaam hoorde bij het aardse en het vergankelijke en de ziel of de geest behoorde tot het bovenzinnelijke of het hemelrijk. Daardoor is de balans tussen beide verstoort geraakt. Gelukkig zijn we meer en meer bezig met het herstellen van die balans via meditatie, mindfullness en yoga. Yoga is een hele goede manier om de balans tussen je lichaam en je geest te herstellen en vooral om de strike scheiding tussen beide weg te nemen. Door je bewust te worden van je lichaam via bepaalde ademhalingsoefeningen en dergelijke, kun je een bepaald eenheid realiseren. In deze eenheid ben je niet langer een geest die woont in een lichaam als een bestuurder van een auto, maar beide vormen één geheel. Lichaam is geest en geest is lichaam. Daardoor voel je je direct een stuk meer ontspannen en kom je positiever in het leven te staan. Wat dat betreft is yoga veel meer dan een hobby of leuk tijdverdrijf. Het zorgt er echt voor dat je het leven op een betere manier tot je kunt nemen.

Waar kan ik terecht voor yoga lessen?

Mocht je op zoek zijn naar yoga lessen, dan kun je terecht bij zobegaafd.nl. Je kunt hier terecht voor verschillende vormen van yoga zoals:

  • Nindra yoga
  • Ashtanga yoga
  • Hatha yoga
  • Yin yoga

Al deze verschillende technieken leggen de nadruk net even een beetje anders. Je kunt dus ook experimenteren door verschillende lessen te volgen om te ontdekken wat nu het beste bij je past. Tevens kun je na een bepaalde periode wisselen van techniek en een jezelf zo verder ontwikkelen. Wat je doet is uiteraard aan jezelf, maar je kunt altijd even contact opnemen om te overleggen wat de mogelijkheden zijn en wat voor jou de best opties zijn. Je hoeft verder niet van te voren te trainen, want yoga is voor iedereen ongeacht leeftijd, sekse of lichamelijke conditie.

Heb je vragen? Neem contact op via zobegaafd.nl

Mocht je eerst wat meer willen weten, dan kun je terecht op de site van Zo Begaafd, zobegaafd.nl voor de nodige contactinformatie. Je kunt vervolgens altijd je vragen stellen.