Houdbaarheid biologisch eten

Is biologisch eten beperkt houdbaar? Het korte antwoord: ja.

Biologische producten bevatten geen conserveringsmiddelen, waardoor ze minder lang houdbaar zijn dan niet-biologische producten. Conserveringsmiddelen stellen zowel fabrikanten als consumenten in staat om voedsel beduidend langer op te slaan en te bewaren. Dit kan op lange termijn veel geld besparen.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander maar liefst 19% van zijn voedingsmiddelen koopt voor de afvalbak. Elke Nederlander verspilt gemiddeld zo’n 50 kg vast voedsel per jaar, terwijl een Nederlands huishouden gemiddeld meer dan 105 kg per jaar verspilt.

Dranken zoals koffie, fruitsap, thee, wijn, bier en limonade die jaarlijks massaal door de gootsteen worden gespoeld zijn hierbij nog niet eens meegerekend. In totaal verspilt Nederland in zijn totaliteit bijna 1 miljard kg voedsel per jaar.

De kosten hiervan zijn hoog: elk jaar wordt er voor meer dan 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel weggegooid. Dit komt neer op 350 euro per huishouden per jaar en 155 euro per persoon per jaar. Verminderde houdbaarheid van voedsel is dus een serieus nadeel van biologisch eten. Gelukkig zijn er diverse methoden om biologisch eten zo lang mogelijk te bewaren en vers te houden.