Traumaverwerking

Heb jij in je leven te maken gehad met een trauma? Dan is traumaverwerking van groot belang om op een gezonde en prettige manier door te kunnen gaan met jouw leven. Veel mensen onderschatten het effect dat dergelijke gebeurtenissen op hen kunnen hebben, maar het kan jou op verschillende manieren sterk beïnvloeden. Nog te vaak wordt gedacht dat heftige en ingrijpende gebeurtenissen alleen effect hebben op de psyche, maar ook het lichaam zal hier zeker hinder van ondervinden. Er zullen pijnen kunnen ontstaan, die verder niet te verklaren zijn. Je kunt proberen om deze uitingen op te lossen met bijvoorbeeld medicatie, maar zolang er niet gewerkt wordt aan traumaverwerking, zal de oorzaak van de klachten niet weggenomen worden. Je bent dan enkel bezig met het onderdrukken van het werkelijke probleem en negeren van wat er eigenlijk aan de hand is. Dit zal voor een tijdje zeker werken, maar op een gegeven moment zul je hoe dan ook tegen een muur oplopen omdat je niet meer verder kunt. Je zit dan als het ware vast. Pas als je echt aan de slag gaat met de traumaverwerking, kun je de daadwerkelijke oorzaak van de problemen die jij ervaart wegnemen.

Traumaverwerking bij verschillende gebeurtenissen

Wanneer kun je nu last hebben van een trauma en behoefte hebben aan traumaverwerking? Wanneer is het nu raadzaam om hiermee aan de slag te gaan? Er zijn verschillende zaken die hierbij een rol kunnen spelen. De meeste mensen zullen meteen denken aan zaken als mishandeling of verkrachting of bijvoorbeeld aan het zien van een zeer ernstig ongeluk. Ook van militairen is bekend dat zij vaak te maken krijgen met posttraumatische stress, vanwege alles wat zij tijdens hun strijd in een oorlog hebben meegemaakt en hebben gezien. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende en opvallende oorzaken die traumaverwerking noodzakelijk maken, zoals trauma’s die samenhangen met de geboortetijd. Er kan dan gedacht worden aan:

  • je moeder die een postnatale depressie had
  • geboren worden met de navelstreng om de keel
  • adoptie
  • niet gewenst zijn als kind
  • tweeling die alleen geboren is

Dit zijn natuurlijk ook allemaal zaken die erg heftig zijn, maar waarvan jij je later niet direct veel meer herinnert. Zo zul jij je de stress van de navelstreng om de keel niet kunnen herinneren, maar heeft dit wel een overlevingsmechanisme in je lichaam op gang gebracht waar jij de rest van je leven last van kind hebben. Ook zullen je ouders misschien nooit hardop uitgesproken hebben dat jouw komst niet gepland en niet gewenst was, maar dit gevoel kan zich tijdens de zwangerschap wel in jou hebben genesteld. Ook voor dit soort zaken is traumaverwerking echt aan te raden!

Welke behandelaar?

Nu is het zo dat het best lastig kan zijn om voor dergelijke vormen van traumaverwerking een behandelaar te vinden. Veel behandelaars zijn toch geneigd zich meer te richten op zaken als posttraumatische stress en trauma’s als gevolg van mishandelingen en dergelijke. Heb jij het idee dat bij jou de oorzaak veel eerder in je leven gezocht moet worden en ben je op zoek naar traumaverwerking van gebeurtenissen die rond jouw geboortetijd gespeeld hebben? Dan is het aan te raden om hiervoor naar To be me te gaan. De coaching is hier helemaal gericht op behandeling van dergelijke zaken en coach Joke Lamers is als geen ander in staat om emotionele blokkades weg te nemen en ingrijpende zaken rond jouw geboortetijd te behandelen. Zo kun jij na behandeling weer vrij door het leven gaan! Voor traumaverwerking is het dus zeker een aanrader om eens met deze praktijk contact op te nemen!

Lees meer…