Depressie

Iedereen kan te maken krijgen met een depressie en dit is niet bepaald een pretje. Soms gebruiken we dit woord te licht in onze samenleving, we hebben het er dan over dat we ons wat depressief voelen, terwijl we eigenlijk gewoon bedoelen dat we somber zijn. Het is jammer dat er wat te gemakkelijk met dit begrip omgesprongen wordt, want dat doet het toch wat verbleken en het doet afbreuk aan de ernst van de zaak. Ben je namelijk echt depressie, dan gaat dit heel wat verder dan je een beetje somber of verdrietig voelen. Je voelt je dan echt ondergedompeld in de somberheid, je ziet er geen einde aan komen en je weet ook niet hoe je dit op moet lossen. Dit is dus een veel ernstigere situatie en het doet echt onrecht aan de ernst hiervan als we te losjes met dit woord omspringen. Een depressie heb je dus niet zomaar, het kan iedereen overkomen, maar het overkomt niet iedereen. En dat is iets om rekening mee te houden.

Kenmerken van depressie

Een depressie is dus echt een psychische aandoening. Twijfel jij of je hier last van hebt of dat iemand die je kent hier last van heeft? Dan heb je misschien baat bij onderstaand lijstje van kenmerken. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan:

  • het iedere dag en gedurende de hele dag hebben van depressieve gevoelens
  • het feit dat je geen plezier meer beleeft aan activiteiten die je normaal heel leuk vindt om te doen
  • je komt aan of valt af zonder dat je hier iets voor hebt gedaan
  • je hebt last van slaapproblemen
  • je voelt je opgejaagd of juist heel geremd
  • je voelt je moe, waardeloos en wanhopig
  • je hebt moeite met concentreren, besluiten nemen en denken

Wat ook heel vaak voorkomt bij mensen die echt een depressie hebben, is dat ze gaan nadenken over zelfmoord. Niet iedereen zal daadwerkelijk een kant en klaar plan maken en van plan zijn om het uit te voeren, maar de gedachten spelen wel vaak op. Moet je nu al deze genoemde punten herkennen om echt het label depressie te kunnen krijgen? Nee, ook als je maar een aantal van deze kenmerken herkent kan het heel goed zijn dat je depressief bent. Het is dus bijvoorbeeld niet zo dat iedereen die hier last van heeft aankomt of afvalt zonder bedoeling, maar het kan er wel bij horen.

Wat te doen?

Wat moet je nu doen als je denkt dat jijzelf of iemand die je kent een depressie heeft? Het kan raadzaam zijn om dan naar de huisarts te gaan, deze kan jou eventueel doorverwijzen naar iemand die jou kan helpen bij het oplossen van je problemen. Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen en die je als tip mee kunt geven aan anderen. Op Zobegaafd.nl vind je een compleet overzicht hiervan, hier stippen we ze kort even aan. Wat mensen met een depressie vaak goed kan helpen, is contact blijven houden met familie en vrienden. Vaak heb je hier geen zin in, maar doe het toch, het helpt echt! Ook in beweging blijven is van belang. Geef niet toe aan de neiging om op de bank te blijven hangen, maar ga bijvoorbeeld even een stukje wandelen. De beweging en de buitenlucht zullen je goed doen. Zorg ook voor structuur voor je dag, het helpt als je iedere dag dezelfde dingen op hetzelfde moment doet. Dit geeft houvast en het helpt je om bezig te blijven. Dit zijn een paar tips, op Zobegaafd vind je nog meer tips die jou kunnen helpen wanneer je een depressie hebt!