Tips om biologisch eten vers te houden

Het correct opslaan van biologische groenten en fruit is een voorwaarde om voedsel zo vers mogelijk te houden:

  • Bewaar verschillende voedselsoorten gescheiden. Bepaalde voedingsmiddelen zijn niet geschikt om samen te bewaren. Wanneer sommige soorten groente en fruit rijpen, stoten ze ethyleen uit. Dit is een onzichtbaar, smakeloos en geurloos gas dat ongevaarlijk is voor mensen. Wanneer het echter in contact komt met andere voedingsmiddelen, kan het ervoor zorgen dat deze veel sneller bederven.

Natuurlijk kan dit ook als een voordeel worden gezien. Wanneer je bijvoorbeeld wilt dat voedsel sneller rijpt, kun je doelbewust voedingsmiddelen die ethyleen uitstoten bewaren naast de voedingsmiddelen die moeten rijpen. Zo zal het rijpingsproces veel sneller verlopen.

Voedingsmiddelen die er bekend om staan veel ethyleen uit te stoten zijn onder meer abrikozen, appels, avocado’s, bananen, kiwi’s, meloenen, nectarines, peren, perziken, pruimen, tomaten en vijgen.

 

  • Bewaar sommige groente- en fruitsoorten in de koelkast. Fruitsoorten zoals abrikozen, appels, honingdauw, meloen en vijgen kunnen prima in de fruitlade van de koelkast bewaard worden. Aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen zijn een ander verhaal. Deze fruitsoorten mogen niet op elkaar gestapeld worden en moeten het liefst in een enkele laag worden uitgespreid.

Bederf treedt namelijk in op de contactpunten waar zich vocht verzamelt tussen de verschillende aardbeien of bessen. Dit is dan ook de reden waarom deze fruitsoorten beter pas vlak voor consumptie gewassen kunnen worden.

Sommige groentesoorten kunnen het best bewaard worden in gescheiden plastic zakken. Denk hierbij onder meer aan bloemkool, broccoli, erwten, maïs, radijs, sla en wortelen. Zelfs voor uien geldt dat ze optimaal houdbaar blijven wanneer ze gescheiden in de koelkast worden opgeslagen.

 

  • Bewaar sommige vruchten, groenten en kruiden op het aanrecht. Voedingsmiddelen als ananas, aubergine, bananen, basilicum, citroenen, gember, granaatappels, grapefruit, knoflook, komkommer, limoenen, mango’s, papaja’s, pepers en watermeloen gedijen door hun inhoud en structuur optimaal wanneer ze buiten de koelkast op het aanrecht worden bewaard.

 

  • Bewaar sommige vruchten, groenten en kruiden in een papieren zak. Zaken als artisjokken, asperges, bieten, champignons, courgette, druiven, gele pompoen, groene bonen, kersen, kool, lima bonen, prei, pruimen en spruitjes blijven het langst houdbaar wanneer ze gescheiden in een papieren zak bewaard worden. Dit geldt ook voor de meeste kruiden, of ze nu vers zijn geplukt of bij de winkel zijn gekocht.

 

  • Bewaar aardappelen en zoete aardappelen in een koele, droge omgeving. Afhankelijk van de ingestelde temperatuur kan dit ook de koelkast zijn. Let op: houd aardappelen en uien te allen tijde uit elkaar, want deze produceren gassen die bederf bij elkaar stimuleren.

 

  • Bewaar appels buiten direct zonlicht. Appels kunnen uitstekend op het aanrecht, in een onbedekte schaal of in een zak met luchtgaatjes worden bewaard. Veel mensen vinden appels lekker als ze koud en knapperig zijn. In dat geval is het aan te bevelen om ze in de koelkast te bewaren.

 

  • Bewaar sommige groente- en fruitsoorten afhankelijk van rijpheid. Zaken als avocado’s, kiwi’s, nectarines, peren, perziken en pruimen kunnen zowel op het aanrecht als in de koelkast worden bewaard. Laat dit afhangen van de gewenste rijpheid. Opslag in de koelkast zal het rijpingsproces vertragen.