Tips om goedkoop biologisch te eten

Goedkoop biologisch eten is voor de doorsnee consument wel degelijk mogelijk, mits hij weet waar en wanneer hij het moet kopen:

  • Koop biologisch eten direct van de boer. Wanneer je voedsel rechtstreeks bij de biologische boer koopt, zitten er geen partijen tussen die er iets aan verdienen. Hierdoor zullen de kosten een stuk lager zijn dan bij de biologische supermarkt.

Daarnaast zal het voedsel een stuk verser zijn dan dat in de biologische winkel, waar het soms dagen ligt voordat het gekocht wordt. Biologisch eten direct van de boer is daarom gezonder en zal beter smaken. Koop je regelmatig biologisch eten bij dezelfde boer? Dan is het als vaste klant helemaal niet raar om korting te vragen!

 

  • Koop biologisch eten in het goedkope seizoen. Tijdens het goedkope seizoen kun je veel biologisch voedsel zoals fruit en groenten tegen een relatief lage prijs bemachtigen. Het is dan ook een goed idee om in deze periode groot in te slaan en zoveel mogelijk voedsel te bewaren of in te vriezen.

Ook het grootschalig opkopen van seizoensgebonden groenten en fruit is een goed idee om geld te besparen. Verse seizoensproducten zijn goedkoper dan voedsel zoals groenten uit blik, omdat deze al diverse industriële bewerkingen hebben ondergaan en de prijs daardoor hoger uitvalt. Bovendien zijn verse seizoensproducten lekkerder en gezonder dan ingeblikte alternatieven.

 

  • Koop biologisch eten in grote hoeveelheden. Hoe meer eten je tegelijkertijd koopt, hoe lager de prijs doorgaans uitvalt. Daarnaast bespaar je jezelf de tijd en extra kosten van meerdere ritjes naar de bio winkel.

Zorg er wel voor dat je zeker weet dat het kopen van grote hoeveelheden biologisch voedsel ook daadwerkelijk een prijsvoordeel oplevert. Wacht bijvoorbeeld aantrekkelijke aanbiedingen af (denk aan 2 halen, 1 betalen) en sla dan grootschalig in.

 

  • Koop biologisch eten online. In sommige streken in Nederland is het lastig om een gevarieerd aanbod aan biologisch eten te vinden. Geen nood, want in dit digitale tijdperk heb je met enkele muisklikken online bestelde producten de volgende dag in huis.

Er komen steeds meer websites waar je snel en gemakkelijk biologisch eten kunt kopen. Een aantal populaire Nederlandse online bio winkels zijn ekokopen.nl, ekoplaza.nl, beterbio.nl en ekonoom.nl. Ook bestellen steeds meer Nederlanders biologisch eten en andere biologische producten in het buitenland. iHerb.com is een bekende website die tegen relatief lage prijzen biologische producten naar ons land verzendt.

 

  • Kweek zelf je biologische eten. Het zelf kweken van biologisch eten zoals groenten, fruit en kruiden is een aantrekkelijke manier om goedkoop biologisch te kunnen eten. Een klein moestuintje in de achtertuin is al genoeg.

Wanneer ruimtegebrek een probleem is, kunnen technieken als square foot gardening toegepast worden om de aanwezige ruimte optimaal te benutten en zoveel mogelijk biologische producten te verbouwen.

Zelf biologisch eten kweken heeft de nodige voordelen. Eten uit je eigen moestuintje is vers, goedkoop en lekker. Bovendien geven de biologische gewassen een fleurige aanblik aan je tuin, balkon of dakterras.