Tips om biologisch eten te vinden

Biologisch eten is dichterbij dan de meeste consumenten denken. Je moet alleen even weten waar je moet zoeken:

  • Koop biologisch eten via internet. Veel grote en middelgrote steden in Nederland hebben meerdere biologische winkels in de binnenstad. Bewoners van kleine dorpen en landelijke gebieden hebben echter minder geluk. Vaak zijn er nauwelijks gespecialiseerde biologische winkels te vinden en heeft de reguliere dorpssupermarkt geen biologisch productaanbod.

Geen nood, want via internet is biologisch eten tegenwoordig heel eenvoudig te bestellen. Biologische supermarkten als EkoPlaza hebben webwinkels met een assortiment dat nog groter is dan dat in veel lokale vestigingen. Ook andere websites zoals ekokopen.nl, ekonoom.nl en beterbio.nl voeren een uitgebreid biologisch assortiment met voor ieder wat wils.

Consumenten die op zoek zijn naar exclusieve biologische producten die nog niet in Nederlandse webwinkels te bestellen zijn, kunnen terecht op buitenlandse websites. De verzendkosten vallen tegenwoordig, zeker bij grotere bestellingen, erg mee. iHerb.com is een populaire website waar veel Nederlanders goedkoop biologische producten bestellen die in ons eigen land duurder of niet te verkrijgen zijn.

 

  • Koop biologisch eten bij de biologische boer. De afwezigheid van een biologische supermarkt, betekent nog niet dat er in een bepaalde regio geen biologische producten verkrijgbaar zijn. Sterker nog, juist in landelijke gebieden met relatief weinig grote supermarkten, zijn vaak volop boerderijen aanwezig. Dus ook biologische boerderijen!

Biologisch eten direct bij de boer kopen heeft veel voordelen voor de consument. Er zijn geen tussenhandelaren bij betrokken, dus de prijs ligt vaak aanzienlijk lager dan in de supermarkt. Bovendien zijn de producten verser, waardoor ze meer voedingsstoffen bevatten en lekkerder smaken.

Wanneer je als consument eenmaal een aantal biologische boerderijen gevonden hebt waar je regelmatig biologisch voedsel koopt, is het als vaste klant vaak mogelijk om aantrekkelijke kortingen te krijgen. Dit is een win-winsituatie voor beide partijen: de boer weet zeker dat hij zijn producten verkoopt en de klant profiteert van voordelige prijzen voor gezond biologisch eten.

Het beste startpunt om biologische boerderijen in je omgeving te vinden is internet. Zoek via Google bijvoorbeeld naar ‘biologische boerderij’ plus de plaatsnaam of naam van de provincie waar je woont. Al snel zul je websites vinden waar melding wordt gemaakt van bekende biologische boerderijen in jouw omgeving.

Wanneer je eenmaal een bezoek brengt aan deze boerderijen, kun je de biologische boer vragen of hij andere biologische boerderijen kent die producten kweken die jij nodig hebt. Op deze manier leer je ook over het bestaan van biologische boerderijen die niet op internet te vinden zijn.

Een andere goede manier om biologische boerderijen te vinden is door naar lokale streekmarkten te gaan. Veel biologische boeren verkopen hier hun producten. Mocht de streekmarkt te ver weg zijn om regelmatig te bezoeken, kun je bij de boeren informeren naar biologische boerderijen bij jou in de buurt.

 

  • Vind biologische restaurants, biologische slagers en biologische groothandels via internet. Net als het kopen van biologisch eten via internet, kun je ook andere biologische wensen via internet verwezenlijken. Zoek bijvoorbeeld naar ‘biologisch restaurant’ plus plaatsnaam, ‘biologische slager’ plus plaatsnaam, ‘biologisch eten bestellen’ plus plaatsnaam of ‘biologische groothandel’ plus plaatsnaam.

De kans is groot dat je een geschikt bedrijf bij jou in de buurt zal vinden. Bovendien komen er steeds meer biologische bedrijven en biologische ondernemers, dus het aanbod wordt steeds uitgebreider. Dit is ook nodig om te voorzien in de toenemende behoefte aan biologisch eten en biologische producten in Nederland.

Daarom zijn er inmiddels speciale websites de zoektocht naar biologische restaurants en andere biologische ondernemingen overzichtelijk maken. Zo kun je voor biologische restaurants terecht in de biologische sectie van IENS of op de website van Puur! uit eten.

Speciaal voor mensen die op zoek zijn naar biologische groothandels is er een startpagina gewijd aan groothandels die biologische producten voeren. Het aanbod is zeer breed: van huishoudelijke producten tot kleding en van sieraden tot biologisch vlees zoals biologische kip.